Konyhai mosogatók esetében célszerű apróbb lyukú szűrő használata a dugulások megelőzése érdekében.

A zsiradékokat ne öntsük a mosogatóba két okból kifolyólag:

  • A cső falán letapadt zsiradék keresztmetszet szűkülést okozhat, ami dugulást eredményezhet.
  • Környezetvédelmi szempontok miatt gyűjtse edényekben a zsiradékot.

Érdemes az ételmaradékokat kitakarítani az edényekről(ből) a mosogatás megkezdése előtt. Használjon lehetőleg folyékony mosogató szert. A szifont időnként tisztínai kell. A mosogatás befejezése után érdemes forró vízzel teleengedni a mosogatót és leereszteni, így kevesebb a mosogatáskor keletkezett zsiradékot leöblítjük a rendszerből.

WC-t időnként érdemes többször lehúzni, a takarékos üzemeltetésű csapokkal néha túl nyomni, hogy a bő víz átmossa a vezetékeket. Természetesen semmi oda nem való dolgot ne öntsünk bele, hiába nagyobb a lefolyó rendszer keresztmetszete.

Épületeken kívüli  csatorna rendszerek aknáinak slaggal történő tisztítása, a tisztító aknákban lévő iszapos lerakódás szétmosása legalább évente javasolt.

Sose használjon egyszerre több fajta vegyszert, mert esetleg reakcióba léphetnek egymással és mérgezést okozhatnak. Csak folyékony, kereskedelemben kapható duguláselhárító vegyszert használjon. Számoljon azzal, hogy a vegyszerek, megfelelő duguláselhárító hatásának kifejtéséhez több időre van szükség, sok esetben akár egy éjszakára is szükség van.